Hotell Hadeland

Vår historie

Hotell Hadeland er et flott kurs og konferansehotell med en fantastisk beliggenhet på Granavollen.

Hotellet har en spennende historie som startet allerede i 1936.

Gyda Jorstad ønsket å starte hotell sammen med sin mann Hans, og i 1936 arvet Hans et jordstykke på 80 mål i Korshagen, nabotomta til hotellet. Det ble foretatt et makeskifte med naboen Kari Skjaker, som tidlig var blitt enke. Korshagan er av drivverdig jord, mens tomta på hotellet er skrinn og består av skjælsand.

Så begynte forberedelsene til bygging. Grunnmuren sto ferdig i 1939. Kjelleren ble gravd ut med hakke, spett og spade, og jorda ble kjørt ut med hest og møllskuffe. Og så kom krigen, og alt stoppet opp. Hans kjøpte tømmer på rot av Gran Almenning inne på Øståsen og hogg tømmeret sjøl. Deretter leide han saga på Almenningen om natta, når tyskerne ikke brukte den, og skar tømmeret sammen med innleide karer. Folk var jo glade for å få arbeid sjøl om lønna var lav.

I 1947 begynte arbeidet igjen. Grunnmuren sto der under hele krigen, og alle materialene lå i en kjempestabel ute på garden. Ett år tok det å bygge hotellet, med sine 25 soverom.

Da hotellet endelig ble åpnet i mai 1948, var det stor innvielsesfest. Det var stort oppslag i avisen Hadeland, og redaktør Finn Lie skrev at det var det fineste hotellet mellom Gjøvik og Oslo. Nå var det jo også det eneste hotellet mellom Gjøvik og Oslo.

 

Turisten” blir til:
Norges Hotellov fra 1920
tallet bestemte hva slags skjenkebevillinger som kunne gis til hvert enkelt overnattingssted. For at et hotell på bygda eller på fjellet skulle få skjenkebevilling for øl og vin, måtte det være et turisthotell eller høyfjellshotell. Og for å få betegnelsen Turisthotell måtte man ha ett badekar for hvert tiende rom. Så på Hadeland Turisthotell fantes to rom med bad og toalett, 7 hadde dusj, og de siste 16 hadde varmt og kaldt vann i forgangen.

 

”Kurshotell” blir til:
Det var nok ikke særlig lukrativt å drive Hadeland T
uristhotell de første åra. Det var lange, stille perioder, men året 1953 ble starten på noe som skulle snu opp ned på all hotelldrift i hele Norge. En organisasjon som het Folk og Forsvar hadde det første kurset på hotellet i 1953. Og da skjedde egentlig alt veldig fort. Bare i løpet av de neste sju åra ble hotellet et kurshotell, et av de første på Østlandet, ikke minst på grunn av nærheten til Gran stasjon.

Turisten, som hotellet het på folkemunne, bygget i 1968 en ny møtesal, kalt plenum 1, og 15 nye soverom.

1. mai 1972 tok dattera Åse og mannen Arvid Raastad over. Hotellet hadde da ikke blitt vesentlig pusset opp på disse åra, og ekteparet måtte brette opp ermene og gyve på. De bygget på 20 soverom som stod ferdig i januar 1974.

I 1975 laget de om tre gamle soverom til nok en ny konferansesal, plenum 2. Grupperom J ble også laget av 2 gamle soverom. Det var et enormt behov for møterom og grupperom. Etterpå startet jobben i andre etasje med bad på alle rom. Arvid og snekkeren tok to rom i slengen, og etter to år var de ferdige, og det uten å ha stengt hotellet en eneste dag.

På gamle bilder som henger i Grupperom J kan du se at hotellet hadde trapp opp til inngangsdøra,men Arvid fylte opp hele gardsplassen og laget et trinnløst inngangsparti og ny parkeringsplass der hvor parkeringen er i dag.

I 1980 ble det nytt kjøkken på Turisten, flyttet fra kjelleren og opp til 1.
etasje, rett innenfor spisesalen.

De første årene med kurs og konferanse varte alle kurs i minst ei uke, med ankomst søndag til middag og avreise etter lunsj fredag. Helgekurs varte fra fredag til søndag. På 70tallet fantes til og med kurs som gikk over to og tre uker, fra Lønn og prisdepartementet og Kommunalskolen i Oslo.

Etter hvert ble kursene kortere og kortere, med ankomst til lunsj og større behov for dobbelt sett med møterom, så i `83 ble den store møtesalen, plenum 3, bygget. Nå ble det ordinær drift med normal restaurering en 15 års tid. Ekteparet hadde to barn, men det ble tidlig klart at ingen av unga ville drive stedet videre. Avgjørelsen om salg ble tatt på slutten av 90tallet, og nye eiere stod klare til å ta over i 2001.

Inn i det nye millenium
Hotellet ble nå tilpasset nye eiere og pusset opp med nye tepper, maling og møbler. I 2003 ble det
utendørs boblebadet montert til stor glede for gjestene. Den koselige peisen i resepsjonen som ikke kunne brukes slik den var, ble erstattet med gasspeis. Nytt AVutstyr i de store møtesalene, samt endring fra teppe til parkett gjorde at mange kursholdere ønsket seg tilbake til hotellet gang på gang.

Kjøkkenet fikk frie tøyler til å produsere all mat fra bunnen av. Produktene ble høylydt satt pris på, når duften av hjemmebakt brød steg ut. Sommeren 2008 stod en nesten 200 m² stor veranda ferdig, med flott utsikt over dalen og flotte utemøbler. Gjerder og stakitt ble skiftet ut og hele hotellet ble malt.

Vi startet 2012 med nye bord og stoler i spisesalen, samt at det ble laget egen kaffeseksjon utenfor møterommene våre.

I 2014 har vi oppgradert flere av rommene i 2. etasje med blant annet nye gardiner og sengekapper. I tillegg har badene fått en liten oppgradering. Tankene videre er mange og diskusjonene likeså. Kanskje du en gang får se et flott saltvannsakvarium i veggen ved salongen, en lavvo i skaukrullen eller sandvollyballbane i parken eller rett og slett noen flotte suiter med utsikt over dalen. Ideene er spennende.

Kom på besøk så ser du hva vi holder på med!